Çoğu taze bitki gibi kişnişin de raf ömrü kısadır. Kısa kullanım ömrünün yanı sıra muhafaza edilmesi de zor olabilir. Çünkü narin bir bitkidir.dondurucuya yapıştırmanız, çözdürdüğünüzde sümüksü bir lapa oluşmasına neden olacaktır. Bunun nedeni, bitki maddesini parçalayan enzimlerin kişniş donmuş haldeyken bile dokuları üzerinde çalışacak olmasıdır. Uzun süre taze kalmasını sağlamak için kişnişi saklamanın en iyi tekniklerini öğrenmeniz gerekecektir. Kişnişinizi uzun süre kullanılabilir durumda tutmak için çeşitli seçenekler vardır.
Kişniş buzdolabında nasıl saklanır
Tıpkı vazo için çiçek kestiğiniz gibi sapları kırparak başlayın. Sapların kesilmesi, uçlardaki su alamayan ölü dokuyu uzaklaştırır ve canlı kısımları açığa çıkarır. Kişnişi bir kavanoza koyun ve hem yapraklarını hem de kavanozun ağzını plastik bir poşetle kapatın. Torba yaprakların fazla havaya maruz kalmasını önleyecektir.
Kavanozu buzdolabına yerleştirin. Suyu her üç veya dört günde bir değiştirin. Bu yöntem taze kişnişi iki hafta veya daha uzun süre koruyacaktır.
Kişniş dallarını buzdolabında saklamanın bir başka yolu da kağıt havlu kullanmaktır. Dalları durulayarak başlayın, ardından kurulayın. Yapraklara zarar vermemek için bunu yavaşça yapın. Daha sonra bunları nemli kağıt havlulardan oluşan bir yatağın üzerine koyun ve yuvarlayın. Ruloyu buzdolabında saklamak için kilitli bir torbaya yerleştirin.
Kişnişin dondurucuda saklanması
Dondurarak kişnişi saklamanın etkili bir yolu olabilir, ancak yalnızca doğru kullanıldığında. Dalları salata döndürücüyle durulayarak veya akan suyun altına koyarak başlayın. Daha sonra bunları bir kevgir içine boşaltın ve bir kağıt havlu kullanarak kurulayın.
Bu noktada dalların tamamını dondurmak veya yaprakları makasla kesmek arasında seçim yapabilirsiniz. Yaprakları çıkarmak porsiyonları ölçmeyi kolaylaştırabilir. Kişnişi bir fırın tepsisine tek kat halinde yayın ve 30 dakika dondurun. Dondurmadan önce tepsiye yaymak, yaprakların yığın halinde değil ayrı ayrı dondurulmasını sağlar.
Kişnişleri hemen dondurucu poşetlerine taşıyın ve tekrar dondurucuya koyun. Çantalara içindekileri ve tarihi yazarak etiketlediğinizden emin olun. Kişnişinizi bu şekilde dondurmak, onu birkaç ay boyunca kullanılabilir tutmanıza olanak tanır. Bitkiyi kullanmaya hazır olduğunuzda oda sıcaklığına kadar çözdürün.
Kişniş nasıl kurutulur
Kişnişinizi kurutmak için bir gıda kurutucusu kullanabilir veya bunu eski yöntemle yapabilirsiniz. Kir ve döküntüleri gidermek için kişnişi yıkayarak başlayın. Daha sonra kağıt havluyla kurulayın. Sapları bir parça iple birbirine bağlayın ve kişniş demetinizi kuru, hareketli havaya maruz kalacağı bir yere asın. Yüzeydeki su tamamen kuruyana kadar orada tutun.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ link_id=”8417″]
Daha sonra kişnişi, demetinin üst kısmı torbanın alt kısmına gelecek şekilde bir kağıt torbaya koyun ve ardından torbayı kapatın. Torbanın içine bıçakla delikler açarak havalandırın. Torbayı doğrudan güneş ışığından uzak, sıcak ve kuru bir alanda saklayın. Kişnişi birkaç günde bir kontrol edin. Nemli noktalar kalmadığında kişnişiniz bir saklama kabına aktarılabilir.