Furikake baharatı, geleneksel olarak pirinç ve erişte için üst malzeme olarak kullanılan çok yönlü bir Japon baharatıdır. Bir zamanlar kullanımı Japonya ile sınırlıyken, Batılılar bunu yemeklerinde giderek daha fazla benimsemeye başladılar. Yine de furikake baharatını mahalle bakkalınızda bulamayabilirsiniz. Yemeğinizde benzer bir umami tadı elde etmek için aşağıdaki furikake baharatlarından birini deneyin.
En iyi seçeneğiniz: Ev yapımı furikake baharatı
Furikake baharatındaki malzemeler genellikle aşçının tat tercihlerine uyacak şekilde seçilir. Örneğin, bazı insanlar işin şüpheli yönünden hoşlanmazlar. palamut pul tadı ve bunu içermeyen bir furikake baharat karışımını tercih edin.
Her durumda, karışımın bileşenleri sabit değildir, bu nedenle onu tercihlerinize göre uyarlamanız gerekir. Malzemelerin çoğunu batıdaki marketlerde bile bulmak kolaydır. Bu, furikake baharatının yapımını nispeten kolaylaştırır. Odaklanmanız gereken bileşenler arasında nori deniz yosunu, susam tohumlarıve tuz. Almayı denemelisin kaba deniz tuzu Eğer yapabilirsen. Ayrıca bazı lezzetli niteliklerin ortaya çıkmasına yardımcı olacak bir miktar şeker de eklemek isteyebilirsiniz.
İyi bir ikinci seçenek: Shichimi togarashi
kelime togaraşi Japonca'da kırmızı biber anlamına gelir. Shichimi togarashi “yedi çeşit biber” anlamına gelir. Shichimi togarashi'ye Japon yedi baharat tozu da denir ve bu, baharat karışımının bir şekilde benzer olduğu izlenimini verebilir. Çin beş baharat tozu. Ünlü Çin baharat karışımına hiç benzemiyor.
Shichimi togarashi, furikake çeşnisine benzer şekilde kullanılır; çünkü erişte ve sebzelerin yanı sıra pirinç için de popüler bir malzemedir. İçerikler öğütülmüş sansho tozunu içerir. sansho biberi. Çoğu karışım, furikake çeşnisinde kullanılan nori ve susam tohumları gibi belirli bileşenleri de içerecektir, bu da çok benzer bir lezzet profiline sahip olabileceği anlamına gelir. Diğer geleneksel baharat karışımları gibi, çeşitleri de vardır ve bunların bazıları diğerlerinden daha çok furikake çeşnisine benzeyebilir. Furikake'de olduğu gibi, kendi shichimi togarashi'nizi yapabilir veya önceden karıştırılmış bir karışım satın alabilirsiniz.
Geleneksel kullanımlarının yanı sıra ızgara veya kavrulmuş etlerde kuru ovalama olarak da kullanılabilir. Furikake baharatının yerine 1:1 oranında shichimi togarashi kullanın.
Kısaca: Nanami togarashi
Nanami togarashi Shichimi togarashi'ye benzer bir baharat karışımıdır. Her ikisi de büyük ölçüde aynı içerikleri içerir; temel fark, Nanami Togarashi'nin narenciye kabuğu içermesidir. İçerdiği narenciye kabuğu geleneksel furikake karışımlarının bir bileşeni olmamasına rağmen, Nanami togarashi hala iyi bir alternatif olacak kadar benzer bir tat profiline sahiptir. Furikake baharatının kendine özgü umami ve baharatlı yönlerini sağlayan susam tohumu, nori ve pul biber bileşenlerini içerir.
Shichimi togarashi gibi, Nanami togarashi de geleneksel olarak erişte, balık ve sebzelerin üzerine konulan bir malzeme olarak kullanılır; ancak mangal etleri için de kuru ovalama olarak kullanılabilir.
Diğer alternatifler
Furikake'de yalnızca birkaç malzemeyi bulabilirseniz, tam baharat karışımından istediğiniz lezzet profilinin çoğunu yine de elde edebilirsiniz. Nori ve susam, furikake baharatınızdan istediğiniz çıtırlığı ve umami notasını sağlar. Alternatif olarak, nori ve kurutulmuş biber gevreğini veya nori'yi palamut gevreği veya somon balığı yumurtasıyla birlikte deneyebilirsiniz.