Fesleğen, en çok yönlü şifalı bitkilerden biridir ve büyümesi kolaydır. En büyük sorun, taze fesleğenlerin çok uzun süre dayanmaması ve birçok yerde yıl boyunca bulunamamasıdır. Bu sorunu aşmak için fesleğeni korumak için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır.
Fesleğenli Buz Küpleri Yapın
Fesleğenin özelliklerinden biri, diğer otlar gibi uzun pişirme sürelerine dayanamamasıdır, örneğin kekik gibi. Sonuç olarak, pişirme süresinin sonuna daha yakın bir zamanda eklemek isteyeceksiniz. Bir tabağa kolayca eklenmesini sağlamak için fesleğeni saklamanın en iyi yollarından biri fesleğen küpleri yapmaktır. Yemeğiniz pişme süresinin sonuna yaklaştığında, bir fesleğen küpünü çıkarıp içine atabilirsiniz.
Yapraklarını elle veya mutfak robotunda ince ince doğrayarak fesleğen küpleri yapın. Bir macun elde edene kadar yaprakları kaplayacak kadar zeytinyağı veya su ekleyin. Bir ölçü yağ veya suya dört ölçü fesleğen oranını deneyin. Macunu bir buz tepsisine yerleştirin ve dondurucu torbalara aktarmadan önce iyice dondurun.
Beyazlatın ve Dondurun
Bitki örtüsünün çürümesine neden olan enzimler fesleğen yapraklarının üzerinde bulunur ve dondurucuda bile bozulmalarına neden olur. Haşlama, hem onlardan kurtulmaya yardımcı olur hem de bitkinin parlak yeşil rengini korumasını sağlar.
Fesleğen yapraklarını kaynayan suya batırıp, hemen buzlu suya koyarak haşlayın. Sonuç olarak yapraklar ısı nedeniyle çok fazla tat kaybı yaşamadan hızla soğur. Yaprakları kurutup buzdolabı poşetlerine, ardından dondurucuya koyun. İhtiyacınız olanı çıkarmayı kolaylaştırmak için yaprakları düz tutmaya çalışın.
Kesme Çiçek Yöntemini Kullanın
Fesleğenleri tıpkı kesme çiçekler gibi vazoda su dolu bir kapta buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Sapların suyu ememediği için ölü uçlarını kesin, ardından demeti bir cam kavanoza veya benzeri bir kaba dik olarak yerleştirin. Kabın yapraklarını ve ağzını plastik bir poşetle kapatıp buzdolabınıza koyun. Bu yöntem, fesleğeninizin bir hafta veya daha uzun süre yeşil ve taze görünmesini sağlayabilir.
Kağıt Havlulara Sarın
Buzdolabınızda yer tasarrufu sağlarken fesleğenin taze kalması için kağıt havlu kullanabilirsiniz. Fesleğen yapraklarını bir kevgir veya salata döndürücüde yıkayın. Yaprakları nemli kağıt havluların üzerine koyun ve yuvarlayın. Ruloları kilitli poşete koyun. Daha sonra ıspanak veya diğer salata yeşillikleri gibi fesleğeninizi buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
Bitkiyi Kurutun
Fesleğeni kurutmak, bitkinin raf ömrünün kısa olması ve uzun süre pişirildiğinde lezzetini koruyamama sorununu çözer. Kurutulmuş fesleğen, taze otun parlaklığına ve yoğunluğuna sahip olmasa da birçok uygulamada hala etkilidir. Yapraklar çok fazla su içerdiğinden, küf oluşumunu önlemek için hızlı bir şekilde kurutmanın önemli olduğunu unutmayın.
Fesleğen yapraklarını kurutmanın üç etkili yolu vardır:
- En kolay yöntem onları açık havada kurutmaktır. Sapları bir demet oluşturacak şekilde birbirine bağlayın ve demeti bir kağıt torbaya koyun. Havalandırma için torbaya bıçakla delikler açın ve karanlık bir odaya asın.
- Bir sonraki yol, bir gıda kurutucusu kullanmaktır. Kurutucunuzu üreticinin şifalı bitkiler için belirttiği ayara ayarlayın. Bu genellikle yaklaşık 90 derece olacaktır. Fesleğeni yapraklar kırılgan hale gelinceye kadar kurutun. Hem yapraklar hem de saplar bükülmeden kırılmalıdır.
- Üçüncü yöntem mikrodalga kullanmaktır. Yaprakları kağıt havlulara yerleştirin ve mikrodalgaya 60 saniyelik artışlarla koyun. Yanmalarını önlemek için kuru yaprakları çıkarmak için her altmış saniyede bir kontrol edin.
Fesleğeni kurutmak için bu yöntemlerden herhangi biri, bitkiyi aylarca hazır tutacaktır.