Orta Doğu mutfağının hayranıysanız, muhtemelen tahinle karşılaşmışsınızdır. En iyi bilinen Orta Doğu yemeklerinden biri olan humusun ana malzemelerinden biridir. Eğer tahinle yemek yapmayı denediyseniz, mutfağınızda bir yerlerde kısmen tüketilmiş bir kavanoz bulunduruyor olabilirsiniz. Tahin, kavrulmuş ve öğütülmüş susam tohumlarından yapılır. Tohumlar, doğal fıstık ezmesine benzer bir kıvama sahip bir macun haline getirilmiştir. Fıstık ezmesi gibi, tahinin raf ömrü nasıl sakladığınıza bağlı olarak uzun veya kısa olabilir. İşte tahini en iyi lezzet için saklamanın yollarına bir göz atalım.
Tahini saklamanın geleneksel yöntemi, ılıman veya soğuk bir iklimde yaşıyorsanız oda sıcaklığında tutmaktır. İdeal olarak, karanlık bir yerde saklanmalıdır; bu da genellikle bir dolapta saklayabileceğiniz anlamına gelir. Genellikle, açılmamış bir kavanoz için iki yıla kadar veya açılmış bir kavanoz için daha kısa bir süre boyunca güvenli bir şekilde kullanılabilir. Tahindeki yağ zamanla ayrılabilir; bunu tekrar karıştırmak için temiz bir kaşık kullanabilirsiniz. Çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanmanız gerekecektir.
Tahininizin oda sıcaklığında ne kadar süre dayanacağını etkileyen temel faktörlerden biri nemdir. Suyun tahininize girmesini önleyin. Tahini kabından çıkarmak için kullandığınız eşyaların kuru olduğundan emin olmalısınız. Bir diğer faktör ise bakterilerdir. Oda sıcaklığında, bakteriyel büyüme daha düşük sıcaklıklardakinden daha hızlı olacaktır. Tahininizin kontamine olmaması için tahini kaptan çıkarmak için sadece temiz mutfak eşyaları kullanın.
Buzdolabında Saklayın
Bozulabilir gıda ürünlerinin çoğunda olduğu gibi, tahini buzdolabında tutarsanız raf ömrünü aylarca hatta yıllarca uzatabilirsiniz. Düşük sıcaklıklar, bozulmaya neden olan bakteriyel büyümeyi yavaşlatır. Tahinin yüksek yağ içeriği, bozulmaya eğilimli hale getirir. Bunu buzdolabında tutarak uzun süre koruyabilirsiniz.
Buzdolabında depolamak, yağ içeriği nedeniyle dokusunu değiştirecektir. Daha sert ve karıştırılması daha zor hale gelecek, bu da belirli yemekler için kullanımını etkileyebilir. Oda sıcaklığına geri dönene kadar tezgahın üzerinde bekleterek yumuşatabilirsiniz.
Dondurun
Tahin dondurulup çözülebilir, ancak korumak için bazı adımlar atmanız gerekecektir. Plastik bir sargıyı kavanozun açıklığının üzerine yerleştirin ve kapağı üzerine sıkıca kapatın. Bu, tahini dondurucu yanıklarından ve diğer yiyeceklerin kokusunu emmekten korur. Kavanoz tamamen doluysa, donduğunda genişlemesi için biraz tahin çıkarın.
Tahini güvenli bir şekilde dondurmanın başka bir yolu, onu geldiği kaptan çıkararak yeniden kapatılabilir bir dondurucu torbasına yerleştirmektir. Torbayı kapatmadan önce içindeki havayı boşaltarak sıkıştırın. Tahin, dondurucuda bir yıldan fazla dayanabilirken, en iyi kalitede tadını çıkarmak için o yıl içinde kullanmanız önerilir.