Sarımsak evrensel olarak en sevilen baharatlardan biridir. Hemen hemen her yemek kültürü bundan yararlanır. O kadar popüler ki, çok fazla kullanabileceğinize inanmayı reddeden birçok insan var. Ancak gerçek şu ki sarımsağın tadı yoğundur ve yemekteki diğer tatları bastırabilir. Bazı durumlarda aşırı sarımsak veya sarımsak tozu yemeğinizin acı olmasına bile neden olabilir. Sarımsak aromasını azaltmak için kullanabileceğiniz bazı adımlar vardır.
Sarımsak veya sarımsak tozunu seyreltin
En kolay çözüm, yaptığınız yemeği sulandırmaktır. Bunu, başka bir parti hazırlayıp onu çok fazla sarımsak içeren partiye ekleyerek yapabilirsiniz. Bu, sarımsak aromasının konsantrasyonunu azaltmalı ve yemeği tekrar lezzetli hale getirmelidir. Bu çok sert görünüyorsa, sarımsak olmayan tüm malzemelerden biraz ekleyin ve istediğiniz lezzet dengesini elde edene kadar her eklemeden sonra tadın.
Sıcaklığı yükseltin
Sarımsağın ayırt edici keskinliği, sarımsağın hücre duvarları parçalandığında alliinaz adı verilen bir enzim tarafından üretilen allisin adı verilen bir molekülden gelir. Allinazı nötralize ederek sarımsağın yoğunluğunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bunu yapmanın yolu ise ısıdır. Sarımsakları 140 Fahrenheit derecenin üzerindeki sıcaklıklarda pişirerek alliinazı devre dışı bırakabilir ve aşırı güçlü sarımsak aromasını yumuşatabilirsiniz.
Bol soğan ekleyin
Burada yapacağınız şey, karışıma başka bir konsantre lezzet eklemektir, dolayısıyla çok aromalı yiyeceklerin hayranı değilseniz bu sizin için olmayabilir. Yeterli miktarlarda soğan, sarımsak aromasını bir dereceye kadar maskeleyecek kadar güçlü bir tada sahiptir. Soğanın tadı da sarımsağın lezzetini mükemmel bir şekilde tamamlar.
Biraz aromatik bitki ekleyin
Sarımsağın tadını maskelemenin bir başka iyi yolu da otlardır. Gibi taze otlar kişniş, maydanozVe reyhan fazla sarımsağın tadını gidermeye yardımcı olabilir; ancak bunları ölçülü olarak kullanmak isteyeceksiniz. Fazlası yemeğin acı olmasına neden olabilir. Bitkilerinizi küçük miktarlarda ekleyin ve her eklemeden sonra tadına bakın.
Sarımsakları fiziksel olarak çıkarın
Sarımsağınızı bütün karanfil şeklinde eklediyseniz veya büyük parçalar halinde doğradıysanız, fiziksel olarak çıkarılması oldukça kolay olacaktır. Çok fazla şey eklediğinizi fark ettiğiniz anda parçaları çıkarın.
Kremsi bir malzeme ekleyin
Kremalı malzemeler arasında krema sosu yapmak için kullanabileceğiniz yarım buçuk gibi süt ürünleri bulunur. Ayrıca köriler ve diğer Güneydoğu Asya yemekleri için mükemmel olan hindistan cevizi sütü gibi süt ürünü olmayan malzemeler de vardır. Hangi kremsi malzemeyi kullanırsanız kullanın, sarımsağı sulandırmanıza ve keskinliğini azaltarak yemeğinizi daha lezzetli hale getirmenize yardımcı olabilir.
Asidik bir bileşen ekleyin
Limon veya misket limonu suyu, hatta sirke gibi bir malzemenin ekşiliği dikkati sarımsağın yoğunluğundan uzaklaştırabilir. Hangi asidik içeriği ve ne kadar kullanacağınız, yaptığınız yemeğe ve kendi tercihinize bağlı olacaktır. Önemli olan, yemeğinizin çok ekşi olmasını önlemek için ölçülü olarak kullanmaktır.
Tatlandırıcı kullanın
Çok fazla sotelenmiş sarımsak yemeğinize acı bir tat verebilir. Acıyı gidermenin en iyi yolu tatlı bir şeyler içmektir. Bal veya şeker gibi bir tatlandırıcı, sarımsak içeren bazı yemeklerde işe yarayabilir ancak yemeğin hoş olmayan bir şekilde tatlı hale gelmesini önlemek için dikkatli kullanılmalıdır.