Sarımsağın Yoğun Tadı Nasıl Azaltılır? Pratik Çözümler

by baharatdiyari
too much garlic

Sarımsak, evrensel olarak en sevilen baharatlardan biridir. Neredeyse her yemek kültürü bundan faydalanır. O kadar popüler ki, birçok insan çok fazla kullanıldığına inanmayı reddeder. Ancak gerçek şu ki, sarımsağın tadı yoğundur ve yemekteki diğer tatları bastırabilir. Bazı durumlarda, aşırı sarımsak veya sarımsak tozu yemeğinizin acı olmasına bile neden olabilir. Sarımsak aromasını azaltmak için bazı adımlar atabilirsiniz.

Sarımsak veya Sarımsak Tozunu Seyreltin

En kolay çözüm, yaptığınız yemeği sulandırmaktır. Bunu, başka bir parti hazırlayıp, çok fazla sarımsak içeren karışıma ekleyerek yapabilirsiniz. Bu, sarımsak aromasının yoğunluğunu azaltacak ve yemeği tekrar lezzetli hale getirecektir. Bu çok zor görünüyorsa, sarımsak olmayan tüm malzemelerden biraz ekleyin ve istediğiniz lezzet dengesini elde edene kadar her eklemeden sonra tadın.

Sıcaklığı Yükseltin

Sarımsağın belirgin keskinliği, sarımsağın hücre duvarları parçalandığında alliinaz adı verilen bir enzim tarafından üretilen allisin adlı bir molekülden gelir. Alliinazı nötralize ederek sarımsağın yoğunluğunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bunu yapmanın yolu ise ısıdır. Sarımsağı 60 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda pişirerek alliinazı devre dışı bırakabilir ve aşırı güçlü sarımsak aromasını yumuşatabilirsiniz.

Bol Soğan Ekleyin

Burada yapacağınız şey, karışıma başka bir yoğun lezzet eklemektir; dolayısıyla çok aromalı yiyeceklerin hayranı değilseniz bu sizin için uygun olmayabilir. Yeterli miktarda soğan, sarımsak aromasını bir dereceye kadar maskeleyebilir. Soğanın tadı da sarımsağın lezzetini mükemmel bir şekilde tamamlar.

Biraz Aromatik Bitki Ekleyin

Sarımsağın tadını maskelemenin bir başka iyi yolu da otlardır. Taze otlar, kişniş, maydanoz ve reyhan gibi, fazla sarımsağın tadını gidermeye yardımcı olabilir; ancak bunları ölçülü kullanmak istersiniz. Fazlası yemeğin acı olmasına yol açabilir. Bitkilerinizi küçük miktarlarda ekleyin ve her eklemeden sonra tadına bakın.

Sarımsakları Fiziksel Olarak Çıkarın

Sarımsağınızı bütün dişler halinde eklediyseniz veya büyük parçalar halinde doğradıysanız, fiziksel olarak çıkarmak oldukça kolay olacaktır. Çok fazla eklediğinizi fark ettiğiniz anda parçaları çıkarın.

Kremsi Bir Malzeme Ekleyin

Kremalı malzemeler, krema sosu yapmak için kullanabileceğiniz yarım yağlı süt gibi süt ürünlerini içerir. Ayrıca köriler ve diğer Güneydoğu Asya yemekleri için mükemmel olan hindistan cevizi sütü gibi süt ürünü olmayan malzemeler de vardır. Hangi kremsi malzemeyi kullanırsanız kullanın, sarımsağı seyreltmenize ve keskinliğini azaltarak yemeğinizi daha lezzetli hale getirmenize yardımcı olabilir.

Asidik Bir Bileşen Ekleyin

Limon veya misket limonu suyu, hatta sirke gibi bir malzemenin asidik yapısı, sarımsağın yoğunluğundan dikkati uzaklaştırabilir. Hangi asidik içeriği ve ne kadar kullanacağınız, yaptığınız yemeğe ve kendi tercihinize bağlı olacaktır. Önemli olan, yemeğin çok ekşi olmasını önlemek için ölçülü kullanmaktır.

Tatlandırıcı Kullanın

Çok fazla sotelenmiş sarımsak yemeğinize acı bir tat verebilir. Acıyı gidermenin en iyi yolu tatlı bir şeyler eklemektir. Bal veya şeker gibi bir tatlandırıcı, sarımsak içeren bazı yemeklerde işe yarayabilir ancak yemeğin hoş olmayan bir şekilde tatlı hale gelmesini önlemek için dikkatli kullanılmalıdır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın