Maydanoz, görünüşü nedeniyle en popüler olan nispeten hafif bir bitkidir; bu da onu çekici ve çok yönlü bir garnitür haline getirir. Daha az yaygın olarak, makul miktarlarda kullanıldığında parlak ve neredeyse narenciyemsi olabilen tadı için tercih edilir. Bir yemeğe yanlışlıkla çok fazla kattıysanız, onu bu kadar çekici kılan ot kalitesi, yemeği mahvedebilecek acı bir alt tona dönüşebilir. Çok fazla maydanoz içeren bir yemeği kurtarmak için bu çözümlerden birini düşünebilirsiniz.
Seyreltme
Seyreltme, bir tabakta çok fazla maydanozun tadını nötralize etmenin en kolay yoludur. Maydanoz dışındaki tüm malzemeleri yemeğinize daha fazla ekleyerek lezzetleri dengeleyebilir ve otların acılığını ortadan kaldırabilirsiniz.
Yemeğin büyük bir kısmı sıvıdan oluştuğu için bunu çorbayla yapmak daha kolay olacaktır. Maydanozun konsantrasyonunu azaltmak için daha fazla et suyu ekleyebilir ve ardından tarifinizdeki diğer otlar ve baharatlarla yeniden baharatlayabilirsiniz. Bu prensibi güveç, marinara sosu veya başka herhangi bir “ıslak yemek” ile uygulayabilirsiniz. Marinara sosuyla biraz daha domates ekleyerek sulandırabilirsiniz.
Süt Ürünleri Ekleyin
Etkili bir seyreltici olmasının yanı sıra, süt ürünleri nispeten yumuşaktır ve bu nedenle geniş bir yelpazedeki tatları nötralize ederken aynı zamanda yemeğinize kremsi bir doku verir. Maydanoz içeren tüm yemeklere uygun olmasa da bazı yemeklerde işe yarayabilir. Yemeğin halihazırda bir biçimde süt içermesi en etkili yöntemdir; bu durumda biraz daha ekleyebilirsiniz.
Fiziksel Olarak Kaldırma
Hatanızı fark ettiğiniz anda maydanozun mümkün olduğunca fazlasını çıkarın. Garnitür olarak taze maydanoz kullanıyorsanız, çok fazla maydanoz eklediyseniz yaprakların bir kısmını koparmanız yeterlidir. Buket garni kullanıyorsanız, fiziksel olarak çıkarılması da nispeten kolay olacaktır.
Kıyılmış maydanozla uğraşıyorsanız, oluklu bir kaşık veya süzgeç kullanarak bitkinin mümkün olduğu kadar çoğunu sıyırmayı düşünebilirsiniz. Kaldırma, sorunun daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Pişirme
Maydanozun baharat olarak dezavantajlarından biri de uzun pişirme sürelerine dayanamamasıdır. Çok fazla kullandıysanız bu bir avantaj olabilir. Tadı yumuşatmak için pişirme sürenize birkaç dakika eklemeniz yeterlidir. Bu, özellikle fiziksel olarak çıkarmanın imkansız olduğu veya çok zaman aldığı yemeklerde yararlı olabilir.
Tatlılık Ekleyin
Maydanozun aşırı kullanımı yemeğin acı olmasına neden olacağından, acının bir kısmını veya tamamını ortadan kaldırmak için bir tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Biraz şeker veya bal deneyin. Yemeğinizin çok tatlı olmasını önlemek için küçük miktarlarda ekleyin ve her eklemeden sonra tadına bakın.
Isı Ekleyin
Baharatlı yiyeceklerle aranız iyiyse, fazladan maydanozun tadını maskelemek için biraz ısı kullanmayı deneyebilirsiniz. Marinara sosuna birkaç dilim jalapeno veya biraz ezilmiş kırmızı biber gevreği ekleyebilirsiniz. Tatlandırıcıda olduğu gibi aşırıya kaçmamak için dikkatli olmanız gerekecektir.
Sarımsak Ekleyin
Sarımsak, diğer tatların çoğunu bastırabilecek keskin bir baharattır. Birçok insan için sarımsak, diğer baharatlara göre aşırı kullanıldığında daha kolay tolere edilir. Sarımsağı seviyorsanız maydanozun tadını maskelemek için kullanmayı düşünebilirsiniz.