Nane çok yönlü bir bitki hem lezzetli hem de tatlı uygulamalarla. Bir salatayı aydınlatabilir veya karalamalara enfes bir tatlılık katabilir. Bu faydaları ancak ölçülü kullanıldığında elde edersiniz. Aşırı kullanıldığında bu bitki aşırı güçlü ve rahatsız edici olabilir. Bir yemeğe olması gerekenden daha fazla nane eklediyseniz, yemeğin tadı kaçabilir. Neyse ki çok fazla nane içeren yemekler için pek çok çözüm var.
Seyreltik
Aşırı kullandığınız herhangi bir bitki veya baharatta olduğu gibi, en basit çözüm, nanenin diğer herşeye olan oranını azaltmaktır. Kefted yapıyorsanız, daha fazla kıyma veya kuzu etinin yanı sıra daha fazla sarımsak ve nane dışındaki diğer malzemeleri de eklersiniz. Bu, yemeğin lezzet profilini değiştirme riskiyle karşı karşıya kalmadan aşırı nane aromasını düzeltmenize olanak tanır. Bu yöntemin çok yönlü olma avantajı vardır; nane içeren herhangi bir yemek veya içecekle kullanabilirsiniz.
Fiziksel kaldırma
Nanenin çok yönlülüğü, tatlılar ve kokteyller de dahil olmak üzere çeşitli farklı preparatları tatlandırmada etkili olmasını sağlar. Bitkinin tamamının kullanıldığı birçok durumda, yaprakları çıkarılarak tatların dengelenmesi mümkün olabilir. Bir mojito veya başka bir nane kokteylinde, tüm esansiyel yağlarını serbest bırakma şansı bulamadan fazladan nane dallarını seçebilmelisiniz.
Bu yöntem, otun doğranıp pişirildiği yemeklerde her zaman etkili olmasa da bazı durumlarda kullanılabilir. Örneğin kıyılmış nane, albondigas adı verilen Meksika köfte çorbasının ana lezzet verici maddelerinden biridir. Çok fazla nane eklediyseniz, hatanızı pişirme işleminin başında fark ederseniz, çorbanın üstündeki doğranmış nanenin bir kısmını oluklu bir kaşıkla sıyırmak mümkün olabilir.
Tatlılık
Lamiaceae familyasındaki diğer bitkilerde olduğu gibi, çok fazla nane kullanmanın yan ürünlerinden biri de acılıktır. Çoğu durumda, tatlılık eklemek, acı tadı ortadan kaldırmanın etkili bir yolu olabilir. Tatlınızda çok fazla nane varsa, anahtar daha fazla tatlı bileşen eklemek olabilir.
Benzer şekilde naneli bezelye ya da havuçta çok fazla nane varsa az miktarda şeker ya da bal da fayda sağlayabilir. Elbette, lezzetli bir yemeğin lezzet profilini bozmamak için tatlandırıcı kullanırken dikkatli olmanız gerekecektir. Yemeğinizdeki nane aroması daha lezzetli hale gelinceye kadar küçük miktarlarda ekleyin.
Bir asit ekleyin
Aşırı derecede naneli bir tabakta, bir asit nanenin tatlılığını kesebilir ve onu maskeleyebilir. Yemeğe bağlı olarak seçenekleriniz narenciye suyundan sirkeye kadar değişebilir. Bir mojitoya fazladan bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Albondigas tarifleri genellikle erik domates içerir, böylece fazla naneyi nötralize etmeye yardımcı olmak için miktarı iki katına çıkarabilirsiniz.
Patates ekle
Bezelye ve nane çorbası gibi bir çorbaya veya genellikle kuzu etiyle servis edilen nane sosu gibi bir sosa, patates ekleyerek fazla lezzetin bir kısmını ortadan kaldırabilirsiniz. Yemek pişerken patatesi orada bırakabilir ve servis yapmadan önce çıkarabilirsiniz. İstenmeyen tatlar eklemeden acılığı nötralize etmelidir.