ben söğütüm umami, tuzluluk ve derin bir tat için harika Asya ve bazı Asya esintili Batı Hint yemeklerinde. Ancak çok fazlası yemeğin lezzetini ve görünümünü bozabilir. Çok fazla soya sosu eklediyseniz bazı düzeltmeleri burada bulabilirsiniz.
Seyreltik
Yemeğin türüne bağlı olarak soya sosunu seyreltmek bir seçenek olabilir. Bu, soya sosunu değil, yemeğin diğer bileşenlerini daha fazla eklemek anlamına gelebilir, bu da fazla soya sosunun tekrar dengeye getirilmesine olanak tanır. Bunu yapamıyorsanız, soya sosunu seyreltmek için daha fazla su eklemek başka bir seçenek olabilir.
Kızarmış bir tabakta, soya sosunu seyreltmek için su ekleyebilir ve ardından fazla sıvıyı dökebilirsiniz. Geriye kalanlar seyreltilmiş ve daha az tuzlu olacak ancak yine de soya sosunun tadı ve renginin çoğunu taşıyacak.
[lasso ref=”amzn-amazon-3″ id=”19736″ theme=”Splash” link_id=”6610″]
Pirinç şarabı
Pirinç şarabının hafif tatlılığı, çok fazla soya sosunun tuzluluğunu gidermeye yardımcı olabilir. Pirinç şarabı, soya sosu gerektiren tariflerin çoğuna da mükemmel şekilde uyacaktır. Alkolün pişebilmesi ve şarap aromasının düzgün bir şekilde karışabilmesi için pirinç şarabını yemeğin pişmesi bitmeden eklemek en iyisidir.
Tatlandırıcı
Çok fazla tuz eklemek gibi, çok fazla soya sosu eklemek de bir miktar şeker veya bal ile önlenebilir. Tarifin içinde zaten bir tatlandırıcı varsa bu yardımcı olur; bu şekilde, yersiz olmayacak ve biraz daha fazlasını ekleyebilirsiniz.
Tatlandırıcılar genellikle şekersiz olan yemeklerde de işe yarayabilir. Ne kadar kullandığınıza dikkat etmeniz gerekecek. Biraz fazla tatlılık bile iştah açıcı lezzet profilini bozabilir ve yemeğin tadı iğrenç derecede tatlı hale gelebilir.
Şeker iyi bir seçenektir çünkü soya sosundaki acının bir kısmını nötralize etmeye yardımcı olabilir. Şeker karamelleştiğinden, içinde şeker bulunan bir tabak soya sosuyla olduğundan daha fazla kararabilir ve daha kolay yanabilir. Ayrıca yemeğe ekstra nem kattıkları için sıvı tatlandırıcılara da dikkat etmeniz gerekecektir.
Asitler
Tatlandırıcılar gibi asitler de çok fazla soya sosundan aldığınız tuzluluğu ve acıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Limon ve misket limonu gibi narenciye meyvelerinden güçlü bir ekşi not eklemek veya sirke soya sosu lezzetini maskeleyebilir ve dikkatini dağıtabilir.
Tıpkı tatlandırıcıları eklerken olduğu gibi, ne kadar asidik içerik kullandığınıza da dikkat edin, çünkü bu aynı zamanda yemeğin istenilen lezzetini de olumsuz etkileyebilir.
Aluminyumlar
Sarımsak, yeşil soğan ve arpacık soğanı gibi lezzetli Allium ailesi üyeleri, çok fazla soya sosunun tadını yumuşatmaya yardımcı olabilir. Soğan ve sarımsağın tadı, soya sosu gerektiren yemeklerin çoğunda işe yarayacaktır.
Patates
Soya sosu kullanılan yemeklerin çoğu Asya mutfağına aittir ve patates, birçok Batılının Asya mutfağıyla ilişkilendirdiği malzemelerden biri değildir; ancak birkaç tarifte görülüyor. Patatesler özellikle bir malzemenin çok fazla kullanıldığı durumlarda faydalıdır; çok fazla soya sosundan kaynaklanan aşırı tuzluluk ve acılık da dahil olmak üzere, fazla tadı emmek için uygundurlar.
Patates fiksasyonu, çok fazla sıvı içeren, kızartılmış yemeklerde en iyi sonucu verir. Kaynayan sıvıya doğranmış patatesleri ekleyin, ardından yemeği servis etmeden önce patatesleri sıvıdan çıkarın. Patates, soya sosunun tuzluluğunun ve acılığının bir kısmını ortaya çıkaracaktır.