Soya Sosunu Dengelemenin En İyi Yolları

by baharatdiyari
Too much soy sauce

Ben söylerim ki, umami, tuzluluk ve derin tatlar için harika bir bileşenim; Asya ve bazı Asya esintili Batı Hint yemeklerinde sıkça kullanılırım. Ancak, fazla eklenmem durumunda yemeğin lezzetini ve görünümünü bozabilirim. Çok fazla soya sosu eklediyseniz, işte bunu düzeltmenin yolları.

Seyreltme

Yemeğin türüne bağlı olarak soya sosunu seyreltmek bir seçenek olabilir. Bu, yemeğin diğer bileşenlerini daha fazla eklemek anlamına gelebilir, bu da fazla soya sosunu dengelemeye olanak tanır. Eğer bu mümkün değilse, soya sosunu seyreltmek için daha fazla su eklemek başka bir seçenek olabilir.

Kızarmış bir yemekte, soya sosunu seyreltmek için su ekleyebilir ve ardından fazla sıvıyı dökebilirsiniz. Geriye kalan, seyreltilmiş ve daha az tuzlu olacak; ancak yine de soya sosunun tadı ve rengini taşıyacaktır.


[lasso ref=”amzn-amazon-3″ id=”19736″ theme=”Splash” link_id=”6610″]


Pirinç Şarabı

Pirinç şarabının hafif tatlılığı, çok fazla soya sosunun tuzluluğunu dengelemeye yardımcı olabilir. Pirinç şarabı, soya sosu gerektiren tariflerin çoğuna da mükemmel şekilde uyacaktır. Alkolün pişebilmesi ve şarap aromasının doğru şekilde karışabilmesi için pirinç şarabını yemeğin pişmesi bitmeden eklemek en iyisidir.

Tatlandırıcı

Çok fazla tuz eklemek gibi, fazla soya sosunu da bir miktar şeker veya bal ile dengeleyebilirsiniz. Tarifin içinde zaten bir tatlandırıcı varsa bu yardımcı olur; bu şekilde, yersiz olmayacak ve biraz daha fazla ekleyebilirsiniz.

Tatlandırıcılar, genellikle şekersiz yemeklerde de işe yarayabilir. Kullanım miktarına dikkat etmeniz gerekecek çünkü biraz fazla tatlılık bile yemeğin lezzet profilini bozabilir ve yemeğin tadını aşırı tatlı hale getirebilir.

Şeker iyi bir seçenektir çünkü soya sosundaki acının bir kısmını nötralize etmeye yardımcı olabilir. Şeker karamelize olduğunda, içinde şeker bulunan bir yemek soya sosuyla olduğundan daha koyu ve daha kolay yanabilir. Ayrıca yemeğe ekstra nem kattıkları için sıvı tatlandırıcılara da dikkat etmeniz gerekecektir.

Asitler

Tatlandırıcılar gibi asitler de fazla soya sosundan aldığınız tuzluluğu ve acılığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Limon ve misket limonu gibi narenciye meyvelerinden güçlü bir ekşi tat eklemek veya sirke kullanmak, soya sosu tadını maskeleyebilir ve dikkatini dağıtabilir.

Tıpkı tatlandırıcıları eklerken olduğu gibi, ne kadar asidik içerik kullandığınıza da dikkat edin, çünkü bu da yemeğin istenilen lezzetini olumsuz etkileyebilir.

Alliumlar

Sarımsak, yeşil soğan ve arpacık soğanı gibi lezzetli Allium ailesi üyeleri, fazla soya sosunun tadını yumuşatmaya yardımcı olabilir. Soğan ve sarımsağın tadı, soya sosu gerektiren yemeklerin çoğunda işe yarayacaktır.

Patates

Soya sosu kullanılan yemeklerin çoğu Asya mutfağına aittir ve patates, birçok Batılının Asya mutfağıyla ilişkilendirdiği bir malzeme değildir; ancak birkaç tarifte yer alır. Patatesler, özellikle bir malzemenin çok fazla kullanıldığı durumlarda faydalıdır; fazla soya sosundan kaynaklanan aşırı tuzluluk ve acılığı emmek için uygundurlar.

Patates yöntemi, çok fazla sıvı içeren yemeklerde en iyi sonucu verir. Kaynayan sıvıya doğranmış patatesleri ekleyin, ardından yemeği servis etmeden önce patatesleri sıvıdan çıkarın. Patates, soya sosunun tuzluluğunun ve acılığının bir kısmını ortadan kaldıracaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın