Kimyon son derece güçlü bir baharattır. Başka bir deyişle, fazla kullanıldığında diğer tatları hızla bastırabilir. İster tam kimyon tohumu ister öğütülmüş kimyon kullanıyor olun, fazla eklemek yemeğinizi lezzetsiz hale getirebilir. Eğer bu başınıza geldiyse paniğe kapılmayın. Yemeğinizi kurtarmak için birkaç seçeneğiniz var.
Diğer Malzemeleri İkiye Katlayın
Kimyon aroması, diğer malzemeleri artırarak hafifletilebilir. Bu, yemeğinizin maliyetini artırabilir, ancak fazla baharatlı yemeği atmaktan kurtarır. Alternatif olarak, önceden pişirdiğiniz yemeğin yarısını çıkarıp gereken miktara ulaşmak için daha fazla malzeme ekleyebilirsiniz. Yemeğinizi fazla sulandırmamak için özellikle sıvı eklerken dikkatli olun. Örneğin, bir çorbaya çok fazla su eklemek onu sulandırabilir.
Yemeği Tatlandırın
Kimyonun özelliklerinden biri acılığıdır. Acı notalarına karşı koyarak sertliğin çoğunu azaltabilir ve yemeği tekrar lezzetli hale getirebilirsiniz. Tatlandırıcınız, pişirdiğiniz yemeğe bağlı olarak şekerden agav nektarına kadar değişebilir. Bazı yemekler için bal en iyi seçim olabilir; diğerlerinde akçaağaç şurubunu ve hatta meyveyi tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş meyve birçok köri yemeğinde işe yarayan bir seçenektir. Aromaları dengelemeye çalışırken, az miktarda başlayın ve istediğiniz lezzet profilini elde edene kadar tatlandırıcınızı küçük artışlarla ekleyin.
Kimyona Karşı Baharat Ekleyin
Fazla kimyonun panzehirlerinden biri hindistan cevizidir. Özellikle dikkati lezzetten uzaklaştırmada etkilidir. Her yemeğe uygun olmayabilir. Aynı etkiyi elde etmek için tarçın da kullanabilirsiniz; özellikle kırmızı etlerde iyi sonuç verir. Tarçın, kimyonun acılığından uzaklaşan bir tatlılık katar.
Asit Kullanın
Tart unsurları yemeğe bir canlılık katar, tuzu dengeleyebilir ve fazla kimyonun bir kısmını nötralize edebilir. Çoğu tarifte işe yarayabilecek tart malzemeleri arasında sirke veya limon suyu bulunur. Köride demirhindi kullanmak isteyebilirsiniz. Demirhindi çok fazla dikkat çekmeden asit katıyor. Asidik bir element eklerken yemeğiniz için istediğiniz lezzet profilini gözden kaçırmayın. Bu lezzette de aşırıya kaçmanız mümkün olduğundan ne kadar eklediğinize dikkat edin.
Biraz Tuz Ekleyin
Tuz, kimyonun verdiği acıyı giderme konusunda iyi bir iş çıkarabilir. Ölçülü olarak, diğer tatları da artırarak daha dengeli bir şekilde bir araya gelmelerini sağlayabilir. Daha fazla lezzet karmaşıklığı istiyorsanız normal sofra tuzu yerine tuzlu bir malzeme ekleyin. Soya sosu, miso veya domuz pastırması genellikle kimyon gerektiren yemeklerde işe yarayabilir.
Biraz Yağ Ekleyin
Yağlı bileşenler genellikle baharatın yumuşatılmasında etkilidir. Yemeğinize bağlı olarak hindistan cevizi sütü, tereyağı veya krema kullanabilirsiniz. Kimyon, avokadodan domuz yağına kadar çeşitli yağlı malzemelerle iyi uyum sağlar. Tabii yemeğinizi tamamlayan yağlı malzemeleri de seçmek isteyeceksiniz. Hindistan cevizi sütü çoğu köri için mükemmel bir tamamlayıcıdır ve biberinizi üzerine bir parça ekşi krema ile servis edebilirsiniz.